Vojenský újezd Brdy

Proč vyrazit do bývalého vojenského újezdu?

Děsí Vás davy lidí v "profláknutých" turistických destinacích a hledáte kus liduprázdné přírody? Trápí vás nemožný šéf, vysoké daně nebo třeba elektronická evidence tržeb? Pak si můžete na chvíli odpočinout v klidném prostředí zpřístupněných částí bývalého vojenského cvičiště Brdy.

Turistické trasy a výlety

V současnosti je zrušený Vojenský újezd Brdy otevřen veřejnosti a pracuje se na značení pro turisty v místech, kde již skončila pyrotechnická očista. Lidé si tak budou moci udělat výlet k Padrťským rybníkům, po brdském hřebeni, ke zřícenině hradu Valdek, zaniklému klášteru na Teslíně nebo loveckému zámečku Tři trubky.

Více zde »

Cyklotrasy »

V bývalém vojenském prostoru se dále plánují nové cyklotrasy, které povedou jižní části Brd. Cyklisté se tak budou moci vydat k Fajmanovým skálám nebo do přírodní rezervace Getsemanka. Do budoucna se počítá až se 450 km cyklostezek.

Více zde »

Ubytování, bankomaty, pošty

V samotném bývalém vojenském prostoru Brdy se turistická infrastruktura teprve buduje, v jeho okolí ale nalezneme jak možnosti ubytování, tak například bankomaty, pošty či banky. Při několikadenním pobytu v Brdech se tak nemusíte zbytečně omezovat a v blízkých městech jako jsou Rokycany, Rožmitál, Příbram či Dobříš si můžete vybrat potřebnou hotovost, zakoupit turistické vybavení nebo si třeba vyřídit pojištění či půjčku (to pokud byste se v Brdech příliš "rozšoupli"...)



Vyhlídkové lety »

Pokud se nespokojíte s pěším nebo cyklistickým výletem, můžete si Brdy prohlédnout z ptačí perspektivy. Vyhlídkové lety nad Brdy startují od Karlštejna nebo od Příbrami a ceny jsou více než přijatelné.

Více zde »

Historie újezdu »

Historii Vojenského újezdu Brdy lze rozdělit na dobu před rokem 1989 a po tomto roce. Ve 20. letech 20. století se začaly zvyšovat stavy dělostřelectva a vláda usnesením rozhodla o zřízení vojenské oblasti v Brdech. Kvůli rozšíření střelnice došlo v roce 1940 k vystěhování obyvatel z 11 obcí. V 50. letech se stal prostor vojenským újezdem a do roku 1989 se dále zvětšoval. Po tomto roce probíhala v místě cvičení armády se spojenci a začalo se jednat o jeho zrušení a rozdělení stávajícího území okolním obcím.

Více zde »